3.11.14

Insulinska pumpa će rešiti sve probleme

"Staviću insulinsku pumpu i rešiću sve probleme". Ovo nije tačno.

Da bi neko koristio insulinsku pumpu znači da je do tada u svom životu pokušao sve što je u njegovoj moći da reguliše glikemiju i prešao/la na insulinske analoge, koji su danas zlatni standard u terapiji Tip 1 dijabetesa.


To znači da je taj neko:
- merio/la šećer u krvi više puta dnevno, makar pred svaki obrok i pred spavanje
- naučio/la da broji ugljene hidrate
- sredio/la noćnu dozu
- naučio/la kako da manevriše brzodelujućim insulinom
- radio/la profile glikemije jednom u 10 dana
- fizički aktivan/na

Ne prebacujte sve na lekare. Vi se morate boriti da ovo iznad ispoštujete. Zbog sebe.
Dogovarajte se sa lekarom, učite, pitajte, istražujte. Ako ne ide, menjajte lekara dok ne nađete u njemu osobu sa kojom možete ostvariti dijalog.

Takođe, psihološki profil korisnika insulinske pumpe mora biti OK. To znači da je neko zaista motivisan da svoj dijabetes drži na uzdi. Insulinska pumpa ne meri sama i ne daje sama insulin, ponavljam po ne znam koji put. Ako mislite da ćete se, korišćenjem insulinske pumpe, rešiti svakodnevnih obaveza koje dijabetes nosi, grdno se varate. Tek tada postajete odgovorniji.

Pumpu kod tinejdžera zovu još i "prežderačica". Zato što neki klinci misle da će stavljanjem insulinske pumpe moći bukvalno sve da jedu u nenormalnim količinama. Grozim se na samu pomisao.

Ko na pumpi ima HbA1c preko 7.5% (da budem blaga) taj je, po mom skromnom mišljenju, promašio priču i mora što pre da se vrati na kolosek.

"Kupiću pumpu ili insistiraću na pumpi da bih bio/la u trendu" je nešto najgluplje što sam čula. Na žalost, ima takvih.

"Napravite humanitarnu akciju i skupite pare za insulinsku pumpu". Lepo zamišljeno, ali teško izvodljivo. Ako vam pumpu ne odobri Fond, potrošni materijal kupujete sami.

Fond jeste neopisivo restriktivan po pitanju izdavanju pumpi, ali je za sada tako. Ako mene pitate, svako sa Tip 1 dijabetesom ko želi da poboljša svoje zdravstveno stanje bi trebalo da nosi pumpu, ukoliko je zadovoljio sve uslove sa početka teksta.

No comments:

Post a Comment