20.11.14

Insulinske pumpe i mala deca


Na nedavno održanom I Kongresu osoba sa dijabetesom BiH u Zenici, prvi put u svom životu se upoznajem sa tako malim detetom koje koristi insulinsku pumpu. Tara (22 mes.) živi sa dijabetesom od svojih 11 meseci. Koristi pumpu modela Paradigm 554, koja je lakša, manja i sa rezervoarima insulina od 1.8ml.


Ovaj princip terapije nije joj omogućilo osiguranje, već su roditelji kupili pumpu, a sami nabavljaju i potrošni materijal. Mogu samo da pretpostavim kakve oscilacije mogu biti kod tako malog deteta, koje raste i razvija se i ne ume da kaže da li joj je šećer pao. Da bi svoju borbu sa glikemijama koliko-toliko olakšali, roditelji su se nedavno odlučili i za kontinualni merač glikemija, te mogu pratiti Tarine nivoe šećera na ekranu pumpe. Ali, to znači i da senzore moraju kupovati. Iskreno želim, mada to ne zavisi ni od mene ni od vas, da njihovo zdravstveno osiguranje izađe ovoj porodici u susret i odobri potrošni materijal.
Tarini roditelji su veliki borci, kao i svi roditelji koji imaju malo dete sa dijabetesom. Sećam se šta su sve moji roditelji činili ne bi li meni sa 5 godina bilo lakše. Insulinska pumpa u ovakvim slučajevima je najbolje rešenje. Sa minimalnim radnim korakom koji pumpa podržava (0.025) ipak je lakše dozirati i pratiti potrebe.

Ono o čemu razmišljam je lekarska podrška za ovaj uzrast. Verujem da su mnogi pedijatri-endokrinolozi pred teškim ispitom kada je u pitanju vođenje dijabetesa kod ovako malog pacijenta. Da li sve prepuštaju roditeljima, pa kako bude - biće? Da li spremaju te male duše (a i roditelje) da sutra, kada pređu na klinike za odrasle, budu samostalni? Čini mi se da su takvi lekari jako retki na celom Balkanu. O psihološkoj podršci, koja je ključna, da ne govorimo.
Predložila sam Tarinoj mami da počne da piše blog. Ne samo zbog drugih roditelja koji su u sličnoj situaciji, već upravo i zbog lekara koji će imati neko realno štivo pred sobom.

Inače, deca u Srbiji, i ako dobiju pumpu, nemaju opciju da nose manji i lakši model. Nije čak ni registrovan. Sramota za našeg zastupnika.



No comments:

Post a Comment