13.5.15

"Tonus" ostao bez ugljenih hidrata

Pre neki dan kupim "Tonus" hleb posle mnogo vremena. Izbor ostalih pekarskih proizvoda u supermarketu je bio očajan, te nisam imala izbora, a i zaželela sam se ovog "lekovitog hleba bez brašna", kako ga reklamiraju. "Bez brašna" ne znači i "bez ugljenih hidrata" (šećera). U trenutku kada sam htela da se podsetim koliko ono beše ima ugljenih hidrata na 100gr, da li 43, ili 46, potražim nutritivnu tablicu.
Tražih, tražih, okretah pakovanje sa svih strana, uzeh i lupu, ali zalud!

Napisani su podaci koliko ima raznih vitamina, nekih meni nepoznatih sastojaka (metionin), biljnih vlakana, kalorija, koji mu je glikemijski indeks, ali osnovnih nutritivnih informacija, kojih je bilo ranije, jednostavno nema. Doza insulina u ovom slučaju - maksimalno odokativna!

Ovo me posebno čudi jer je od aprila meseca na snazi novi zakon, koji proizvođačima nalaže da podaci budu čitljiviji, detaljniji i, naravno, obavezni. Koliko se sećam, imaju rok od 6 meseci da prilagode pakovanja. Ovo je, po svemu sudeći, novo pakovanje, jer je na starom sve bilo pregledno po pitanju nutritivnog sastava.
Zašto je nestala bitna informacija sa pakovanja proizvoda koji se direktno nudi osobama sa dijabetesom?

Da li ste i vi primetili neki proizvod koji je imao nutritivnu tablicu, a sada više nema, ili je toliko nerazumljiva, zamenjena nekim simbolima (npr. srce, happy face, cvetići, sunašca, tegovi, trčanje i sl.)?

No comments:

Post a Comment