11.5.15

Čekala sam 14 godina


Svakih šest meseci odlazim kod lekara opšte medicine po uput za endokrinologa. Zatim tamo zakazujem pregled i laboratoriju. Odlazim prvo u laboratoriju i dajem krv za nalaz HbA1c. Posle par dana preuzimam rezultat iz laboratorije ili čekam da stigne direkt kod mog endokrinologa. Zatim odlazim na pregled endokrinologu, ako sam bila te sreće da odmah zakažem. Endokrinolog piše izveštaj u dve rečenice. Prepisuje nalaz HbA1c i piše "Potrebno je obezbediti potrošni materijal za portabilnu insulinsku pumpu za 6 meseci". Tri faksimila i tri potpisa i jedan ogromni pečat Kliničkog centra Srbije. Da se zna.

Sa tim jako bitnim dokumentom vraćam se kod lekara opšte medicine. On piše OPP obrazac na osnovu mišljenja endokrinologa, koji potom nosim na komisiju RFZO na odobrenje. Tamo se čeka priličan red i zaposleni u filijali su uglavnom neljubazni. Sećam se vremena i kad smo pili lekove za smirenje pre odlaska na čuvenu komisiju u Nemanjinu.
Onda vas prozovu, potpišu rešenje (ili ne potpišu, o tome neću sada) i tek tada ste slobodni preuzeti vaš potrošni u apoteci (koju ste prethodno nazvali da naručite materijal). To prikupljanje dokaza da vam pankreas nije izrastao u poslednjih šest meseci traje oko 10 dana, manje-više. Majke mi, nije izrastao, niti će.

Stupanjem na snagu novog Pravilnika, koji se primenjuje od 21.02.2015. potrošni materijal se izdaje od strane lekara opšte medicine na običnom receptu! Jedan recept za katetere, jedan za rezervoare. RIP OPP obrazac, RIP odlasci na komisiju, RIP tortura zaposlenih u filijali Fonda, RIP obijanje šaltera! Ipak se isplatilo naše višegodišnje moljakanje nadležnima da se smanji administracija. Pobeda! Mala, ali značajna! Prvi put sam, od kako koristim pumpu, završila sve krajnje neopterećena. Nismo navikli na to.


P.S. Sada je maj. Od kraja februara meseca sistem još uvek nije ažuriran u domovima zdravlja. Ljudi i dalje imaju problema pri dobijanju recepata. Valjda će se i to uskoro rešiti.

2 comments:

  1. Anonymous11/5/15 21:49

    Samo budi i dalje uporna i ti i savez. Nema predaje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno. Nema odmora dok traje obnova. Hvala na podršci :)

      Delete