29.10.14

EASD: insulinske pumpe smanjuju stopu mortaliteta za 29%

Terapija insulinskom pumpom smanjuje stopu mortaliteta za 29%, u poređenju sa intenziviranom pen terapijom. Takođe, fatalni kardiovaskularni događaji u Tipu 1 dijabetesa su smanjeni za 43% u poređenju sa intenziviranom terapijom.


Ovo su rezultati studije koju je sproveo dr Gudbjörnsdottir sa kolegama u Švedskoj. Studija je sprovedena uz korišćenje podataka iz švedskog nacionalnog registra u periodu od 1996. do 2014. godine. Podaci su uključili više od 95% Šveđana sa Tipom 1 dijabetesa, od kojih je 2.441 nosilo pumpu, a 15.727 je koristilo intenziviranu pen terapiju.

Sveukupna prilagođena analiza je pokazala da su i fatalni kadriovaskularni događaji i stopa smrtnosti značajno smanjeni sa insulinskom pumpom.
Autori navode "da se pacijenti na intenziviranoj pen terapiji razlikuju od onih na insulinskoj pumpi. Prvi imaju lošiju edukaciju, starije su životne dobi, imajuj duži "staž" sa dijabetesom Tip 1, viši krvni pritisak, istoriju kardiovaskularnih događaja, ali isti HbA1c".
Gudbjornsdottir S, et al "Observational study of insulin pump treatment: Swedish National Diabetes Register" EASD 2014

Odlično, divna studija! I sad kada smo ovu vest pročitali, a znamo kakva je situacija u Srbiji sa izdavanjem insulinskih pumpi, kakva osećanja nam se bude? Oni koji već koriste pumpu mogu malo da odahnu. Oni koji čekaju mesecima da stručna komisija i Fond obave svoj posao, sede kao na iglama. Oni koji su "suviše zdravi" da bi dobili pumpu možda imaju depresivne misli. Poruka za ove treće je da se još jednom vrate na autorove izjave u čemu se razlikuju ove dve grupe i daju sve od sebe da se, za početak, što bolje edukuju. Makar to mogu :)

No comments:

Post a Comment